vuurwerk angst bij dieren is een vervelend probleem

Een plezierige jaarwisseling voor uw hond en kat

Een feestelijk oud en nieuw met knallend vuurwerk hoeft voor onze huisdieren niet altijd even leuk te zijn. We kunnen onze huisdieren helpen de dagen rondom oud en nieuw ontspannen en angstvrij door te komen. Er zijn verschillende producten beschikbaar waardoor medicatie, met de mogelijke bijwerkingen, overbodig wordt.

Vuurwerkangst bij de hond
De belangrijkste reden waarom honden zo angstig zijn is dat ze van hun bazen hebben begrepen dat vuurwerk eng is. Ze worden getroost, ze krijgen een beloning of er wordt steeds op ze gelet als ze schrikken. Zo leren ze dat het terecht is dat ze bang zijn. Want ze worden voor hun angst beloond, door middel van aandacht. Soms wordt het gedrag van kwaad tot erger en worden ze ook bang voor onweer, luchtballonnen, helikopters, het piepje van de magnetron enz. Als er dus iets moet veranderen, is het wel het gedrag van de eigenaar als de hond schrikt. Het beste is, om helemaal niet op de hond te letten en gewoon door te gaan met waar u mee bezig bent. Dit valt niet mee en lost het probleem niet op korte termijn op, maar het is wel verstandig om er mee te beginnen en om alle huisgenoten hierin te betrekken.

Bang of niet?
Let op dat honden goede acteurs kunnen zijn. Ze hebben ontdekt dat als ze angstig gedrag vertonen, ze aandacht krijgen, getroost worden of ze hoeven lekker niet naar buiten. Als u wilt weten of uw hond echt angstig is, let dan op zijn of haar houding en gedrag: een echt bange hond heeft de oren naar beneden, houdt de staart zo laag mogelijk, trekt de mondhoeken naar beneden en wil op dat moment absoluut niet snoepen!

Training
U kunt uw hond zelf een vuurwerkcursus geven. Er zijn CD’s te koop met vuurwerkgeluiden die u kunt bestellen via www.tinley.nl. Zet dit geluid eerst op een sterkte die de hond niet eng vindt en beloon het niet bang zijn door zijn favoriete spelletje met hem te spelen. Zo kunt u een koppeling leggen tussen de onaangename geluiden en het leuke spel. Als dit goed gaat, zet dan het geluid iets harder. Ga niet te snel. Voor de grootste kans op succes moet u wel tijdig beginnen, zeker 2 maanden voor oudejaarsavond.

Tips:

 • Zet de radio vaak aan.
 • Leid de hond af, ook tijdens het uitlaten, met een speeltje-met-geluid zodra hij angstig gedrag vertoont; zo leert hij om op ú te letten en niet op zijn omgeving.
 • Beloon de hond voor het niet bang zijn, negeer het bang zijn.
 • Leer kinderen om geen rotjes naar dieren te gooien.
 • Laat een angstige hond uitsluitend aan de riem uit, eventueel samen met een niet-angstige hond.

De beste ideeën voor de hond

 • Het Calm Diet van Royal Canin biedt een smakelijke en natuurlijke oplossing tegen stress. Het Calm Diet is een complete hondenvoeding voor honden tot 15 kg die verrijkt is met de natuurlijke voedingsstoffen L-tryptofaan en Alfa-casozepine die een rustgevende werking hebben. Het rustgevende effect treedt op na enkele weken en extra medicijnen ingeven is vaak niet meer nodig. Begin voor het gewenste resultaat uiterlijk 4-6 weken vóór de jaarwisseling met deze voeding.
 • Het voedingssupplement Zylkène bevat dezelfde stressverminderende stof Alfa-casozepine als in het Calm diet verwerkt is. De capsules kunnen bij honden gedurende korte of langere tijd gegeven worden als men de eigen voeding wil blijven geven.
 • De Adaptil-verdamper voor uw hond (adaptil.nl) geeft het D.A.P. feromoon (Dog Appeasing Pheromone) af in de omgeving. Dit feromoon wordt door de zogende teef gedurende 3-5 dagen na de geboorte van de pups geproduceerd. Het helpt om de pups een gevoel van welzijn, vertrouwdheid en veiligheid geven. Ook bij de volwassen hond werken de geruststellende eigenschappen van het feromoon. De verdamper hangt u uiterlijk 2 weken voor de jaarwisseling op in huis voor een optimaal effect. Het feromoon uit de verdamper is ook beschikbaar in een halsband, bv. als u de jaarwisseling samen met uw hond ergens anders dan thuis gaat vieren.
 • De enige oplossing voor honden die serieus gestrest en panisch zijn voor vuurwerk is de vuurwerktraining. Begin op tijd, minstens twee maanden van te voren, en maak gebruik van de vuurwerk-CD. Als u hulp nodig hebt kunt u een gedragstherapeut inschakelen. Neem contact op met de praktijk als u meer wilt weten. Gebruik indien nodig medicijnen om de training succesvoller te maken.

Medische mogelijkheden

Het is niet zo simpel om de hond met medicijnen rustig te krijgen in de maand december. Medicijnen hebben vaak ongewenste bijwerkingen of werken vaak niet lang genoeg. Sommige medicijnen zijn wel geschikt om de vuurwerktraining gemakkelijker te maken, ze kunnen dan al langer van te voren gegeven worden. Overleg hierover met uw dierenarts. U moet deze medicatie dan in januari langzaam afbouwen.

Oud en Nieuw tabletten

Dit zijn tabletten die rond de jaarwisseling worden gegeven om de ergste vuurwerkangst op te vangen. De meeste dieren reageren hier goed op. Deze tabletten worden door uw dierenarts op gewicht en soms op ras individueel gedoseerd om het zo veilig mogelijk te houden.
Nadelen: het effect is niet helemaal voorspelbaar, het treedt soms te laat op en het houdt ook de volgende dag nog aan.

Oudejaarsavond voor de hond:

 • Laat een radio of televisie aan en doe de gordijnen dicht.
 • Laat de hond aangelijnd uit.
 • Maak overdag wanneer er nog niet zo heel veel geknald wordt een lange wandeling op een rustige plek met de hond zodat hij lekker moe wordt.
 • Ga tijdens de jaarwisseling niet met uw hond naar buiten ook niet als hij niet bang is, een hond kan soms ook heel enthousiast reageren op het vuurwerk en ermee willen gaan spelen.
 • Geef de hond een plekje in de huiskamer waarvan u weet dat hij er graag ligt.
 • Als de hond graag bij u ligt, laat hem dat dan gewoon doen. U steunt hem dan op die manier toch. Roep de hond niet bij u als hij angstig reageert. Zorg dat hij al bij u is.
 • Geef hem een lekkere kluif of gevulde voerbal vlak voor de jaarwisseling zodat hij afgeleid is wanneer het vuurwerk losbarst.
 • Laat de hond voor 22.00 uur uit.
 • Laat de hond beslist niet alleen in huis als hij vuurwerkmedicatie heeft gehad.
 • Doe de volgende dag rustig aan tot de tabletten helemaal zijn uitgewerkt als u medicatie heeft gegeven.

 

De beste ideeën voor de kat

 • De Feliway-verdamper voor uw kat (feliway.nl) geeft de zogenaamde ‘gezichtsferomonen’ af. Wanneer katten hun omgeving als geruststellend en bekend ervaren laten ze deze feromonen op meubels, de hoeken van de muur, het deurkozijn enz. achter.
  De verdamper hangt u uiterlijk 2 weken voor de jaarwisseling op in huis voor een optimaal effect.
 • Ook voor de kat is er het Calm-dieet van Royal Canin. Dit dieet bevat L-tryptofaan en Alfa-casozepine. Beide stoffen staan erom bekend een positief effect te hebben op bepaalde gemoedstoestanden zoals onrust en angst. Begin voor het gewenste resultaat uiterlijk 4-6 weken vóór de jaarwisseling met deze voeding.
 • Het voedingssupplement Zylkène bevat dezelfde stressverminderende stof Alfa-casozepine als in het Calm diet verwerkt is. De capsules kunnen bij katten gedurende korte of langere tijd gegeven worden als men de eigen voeding wil blijven geven.

Oudejaarsavond voor de kat

 • Geef katten de gelegenheid om zich te verstoppen op een veilig plekje, houd ramen en deuren dicht.
 • Houd op oudejaarsdag en nieuwjaarsdag uw kat binnen.
 • Laat een kastdeur of kamerdeur open of de badkamer of toilet deur.
 • Laat een radio of televisie aan en doe de gordijnen dicht.

Als u vragen heeft, geven wij u graag persoonlijk advies over welke aanpak voor uw huisdier het meest geschikt is en hoe lang van tevoren u het beste met de ‘behandeling’ kan beginnen. Het team van Dierenkliniek Zeist staat u graag met raad en daad terzijde.

Wij wensen u een plezierige jaarwisseling!