Voordelen van castratie

De meeste reuen worden gecastreerd in verband met dominantie. Deze dominantie neemt flink af na een castratie. Andere redenen zijn voorhuid ontstekingen (“de pus-piemel”) of prostaat problemen. Als uw hond geen last heeft van deze problemen is er geen duidelijk gezondheids voordeel van een castratie. Normaal gesproken adviseren wij dus niet standaard om een reu te laten castreren.

Nadelen van castratie

Castratie heeft maar weinig nadelen voor de gezondheid van uw hond. Heel soms kan de vacht iets minder mooi worden. Dit is net als bij teefjes na een sterilisatie, vooral bij de langharige rassen. Ook voor dik worden geldt: als u oplet en 20-25% minder en aangepaste voeding geeft, zal uw hond niet dik worden.

Hoe wordt een reu gecastreerd?

Voordat een hond kan worden gecastreerd moet hij eerst onder narcose. Wij plaatsen hiervoor een waakinfuusje waardoor we de narcose middelen kunnen toedienen. Wij geven voorafgaand aan de narcose een injectie met pijnstilling. Hierna krijgt uw hond een “tube” in de luchtpijp. Dit is eigenlijk gewoon een buis waardoor zuurstof en narcose gas toegediend kan worden. Ook is onze bewakingsapparatuur op de “tube” aangesloten. Uw hond wordt op de OK-tafel gelegd en er wordt een kleine snede gemaakt net voor de balzak. Door deze snede worden de beide testikels afgebonden en verwijderd. Hierna wordt de wond met hechtingen weer gesloten. Wij hechten de huid “aan de binnenkant” u ziet meestal aan de buitenkant geen hechtingen. Na de ingreep krijgt uw hond een prik waar de narcose mee wordt opgeheven. Ongeveer een uur later zijn de meeste hondjes wakker genoeg om naar huis te gaan.