Let extra op de vernieuwde invoereisen per land, vooral Frankrijk is veel strenger geworden www.licg.nl

In de vakantieperiode is het verstandig extra aandacht aan uw huisdier te besteden. Neemt u het dier mee op vakantie of gaat uw huisdier tijdelijk naar het pension? Ook als uw huisdier tijdens uw vakantie thuis verzorgd wordt, zijn er extra voorzorgsmaatregelen die u kunt nemen. In dit stuk vindt u informatie over waar u aan moet denken.

Op reis gaan met uw huisdier naar het buitenland:

Als u uw huisdier meeneemt naar het buitenland moet u voldoen aan de buitenlandse wet- en regelgeving. De zaken die vereist zijn:

 • Een geldige rabiës vaccinatie.
 • Een identificatiechip of een duidelijk leesbare tatoeage.
 • Een geldig Europees dierenpaspoort.

Vraagt u minimaal vier weken voor uw vertrek bij uw dierenarts welke zaken verplicht zijn in het land waar u naar toe gaat met vakantie.

Bescherming tegen parasieten en overdraagbare ziektes in het buitenland:

Om te voorkomen dat uw huisdier met nieuwe ziektes of parasieten in aanraking komt tijdens het verblijf in uw vakantieland is extra bescherming noodzakelijk. Uw huisdier kan erg ziek worden en in niet alle gevallen is een behandeling mogelijk. De belangrijkste parasieten en ziektes zijn:

 • Teken kunnen de ziekte van Lyme en bloedparasieten overbrengen.
 • Zandvliegen kunnen de Leishmania parasiet overbrengen (in landen zuidelijk van de lijn Parijs-Milaan).
 • Stekende muggen kunnen hartworm overdragen (in landen zuidelijk van de lijn Parijs-Milaan).
 • De vossenlintworm kan in het buitenland opgenomen worden.

Voor de bescherming tegen deze parasieten en ziektes kunt u kiezen tussen de volgende combinatie van middelen:

 • Scalibor tekenband in combinatie met de Advocate pipetten.
 • Advantix pipetten in combinatie met Milbemax tabletten.

Voor advies over welke combinatie voor uw huisdier en vakantiebestemming het meest geschikt is, kunt u bij onze kliniek terecht. Wij kunnen u precies vertellen wanneer en hoe vaak de middelen toegediend moeten worden voor een optimale bescherming.

Uw hond of kat gaat naar een dierenpension:

Als uw dier naar het pension gaat is een extra bescherming voor besmettelijke ziektes vaak verplicht. In pensions komen veel dieren bij elkaar en is er een grotere kans op besmetting. Het is daarom verstandig om voor het pensionbezoek uw dier te laten vaccineren. Honden dienen een vaccinatie tegen de kennelhoest te krijgen. Katten moeten een vaccinatie tegen de katten- en niesziekte krijgen. Daarnaast is het belangrijk dat u uw huisdier behandelt tegen wormen en vlooien voor en na het pensionbezoek.
Is uw huisdier nog niet gevaccineerd? Neemt u dan contact met ons op voor een afspraak zodat uw huisdier een optimale bescherming heeft voor zijn pensionbezoek.

 Uw hond of kat wordt thuis verzorgd of gaat uit logeren:

Als u iemand heeft gevraagd om tijdens uw vakantie voor uw hond of kat te zorgen, dan zijn er ook nog een aantal aandachtspunten. Een dier merkt toch dat er iets anders is en dan gaat er sneller iets mis gaan, bijvoorbeeld als hij wegloopt of niet meer thuiskomt. Door uw dier te chippen kan er snel worden uitgezocht wie de eigenaar van het dier is. Waardoor langdurige zoektochten en onzekere tijden kunnen worden voorkomen zoals bij het ophangen van ‘vermistbriefjes’ in de buurt.

 • Chip uw huisdier voordat u met vakantie gaat.
 • Laat de gegevens van uw dierenarts achter voor de verzorger. Als het dier ziek wordt dan kan er snel contact opgenomen worden voor overleg of onderzoek.

Nuttige websites: