Gebitsverzorging bij hond en kat

Honden en katten hebben vaker gebitsproblemen dan de meeste mensen denken. U ziet misschien pas dat er iets mis is wanneer het eetgedrag van uw huisdier verandert. Hij laat zijn droge brokken staan of eet vooral met een kant van zijn gebit, om de pijnlijke tanden te ontlasten.

Omdat onze huisdieren tegenwoordig een langere leeftijdverwachting hebben dan hun wilde soortgenoten in de natuur, neemt de kans op gebitsproblemen toe. Bovendien eten dieren in de natuur geen hapklare brokjes of blikvoer, maar ‘poetst’ de wilde hond of kat zijn tanden door het verscheuren van de prooi. Het knagen op huid, vleugeltjes, botjes e.d. heeft een schurend effect op de tanden, waardoor deze beter schoon blijven.

Gebitsproblemen worden met name veroorzaakt door tandplak, een nauwelijks zichtbaar laagje aanslag op de tanden dat bestaat uit voedselresten, slijm en bacteriën. Tandplak wordt, wanneer het niet wordt verwijderd, al na 24 uur omgezet tot tandsteen. Tandsteen ziet eruit als een bruinige aanslag op de tanden en kiezen.

Tandplak en met name tandsteen zijn beruchte veroorzakers van ontstoken tandvlees. Ontstoken tandvlees herken je aan rode randjes langs de tanden en de kiezen. Meestal stinkt de hond hierbij uit zijn bek en eet hij moeilijker, omdat het kauwen pijn doet.

Circa 75% van de honden en katten van 3 jaar en ouder heeft al last van gebitsproblemen. Dat kan variëren van ontstoken tandvlees tot tandhalsbeschadigingen en enorme ontstekingen onder en rondom de kiezen: parodontitis.

Verwaarloosde gebitsproblemen kunnen ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid van uw huisdier. Klachten variëren van slechte adem tot verlies van tanden of zelfs ontstekingen in belangrijke organen zoals de hartkleppen en de nieren. Dit gaat ten koste van de kwaliteit van leven en de levensduur van uw huisdier.Net zoals het voor u belangrijk is regelmatig naar de tandarts te gaan, is het belangrijk het gebit van uw hond dagelijks te verzorgen en regelmatig te controleren.

Naarmate uw hond of kat ouder wordt, groeit ook de kans op het ontstaan van tandvleesproblemen. Het is dus slim om uw hond of kat al op jonge leeftijd te laten wennen aan een goede gebitsverzorging, om problemen op latere leeftijd te voorkomen.

Met de juiste verzorging kunt u gebitsproblemen bij uw hond voorkomen. Ook kunt u tijdens het verzorgen direct het gebit van uw hond of kat controleren op de vorming van tandsteen.

Dagelijks tandenpoetsen is de meest effectieve methode om het gebit schoon en gezond te houden. U kunt verderop meer lezen over het stap-voor-stap wennen aan tanden poetsen.

Wat kunt u voor een gezond gebit van uw huisdier doen?

  • Poets de tanden bij uw hond en kat. Indien tanden poetsen niet gaat kunt u Orozyme Bucco-Fresh geven, dit verandert de samenstelling van het speeksel en gaat tandsteenvorming tegen.
  • Geef uw hond of kat brokken als hoofdvoeding! Doordat er op de brokken gekauwd wordt schuren de tanden schoon. Dental brokken van Royal Canin zijn speciaal ontwikkeld om tandplak en tandsteen te voorkomen.
  • Geef tandreinigende tussendoortjes, zoals Veggiedent kauwstrips.
  • Geef een bacterie voorkomende behandeling met Vet Aquadent.

De tanden van uw hond poetsen

Uw hond is het meeste gebaat bij dagelijkse gebitsverzorging door middel van tandenpoetsen. Om dat goed te doen, moet u hem langzaam maar zeker gewend laten raken aan het idee dat iemand zijn tanden aanraakt. Het is belangrijk om te onthouden dat u uw hond moet belonen bij elke positieve reactie. Kies ook een goede tijd uit om te poetsen, zoals na het uitlaten. Uw hond is dan energie kwijt en zal gemoedelijker zijn.

Stap voor stap poetsen

  1. Laat uw hond wennen aan het feit dat u zijn tanden aanraakt.
  2. Laat dan uw hond wennen aan de smaak van hondentandpasta. (Gebruik geen normale tandpasta!)
  3. Ga langzaam met uw vinger langs zijn tanden, alsof u deze poetst.
  4. Poets dan lichtjes zijn tanden met bijvoorbeeld een vinger-tandenborstel.
  5. Poets met een echte tandenborstel zijn hoektanden.
  6. Poets daarna de rest van zijn tanden. Mocht dit goed gaan, probeer dan zijn voortanden te poetsen.

Elke hond is anders, dus staat het niet vast hoe lang één stap duurt. Het kan dus voorkomen dat u sommige stappen moet herhalen. Probeer niet te haasten, ook al duurt het enkele weken. Het gaat erom dat uw hond elke stap goed doorloopt en dat hij er plezier in heeft. Vergeet dan ook niet uw hond bij elke stap te belonen. Als u al deze stappen succesvol heeft doorlopen, kunt u de tanden van uw hond elke dag poetsen.