Merilym

Sinds kort is er voor de hond een vaccin beschikbaar tegen de ziekte van Lyme. De ziekte van Lyme wordt, net als bij mensen, veroorzaakt door de Borrellia bacterie welke wordt overgedragen door besmette teken.

In Nederland is ongeveer 20% van de teken besmet met deze bacterie. In Frankrijk en andere Zuid-Europese landen loopt dit percentage op tot 50%.
Infectie en klachten
Wanneer een hond gebeten wordt door een besmette teek zal de bacterie door het speeksel van de teek in de huid van de hond komen. Hier vermenigvuldigt hij zich eerst en zal daarna het hele lichaam doorgaan. De bacterie gaat voornamelijk naar spieren (waaronder het hart), gewrichten en het zenuwweefsel.

De klachten kunnen soms pas maanden na een tekenbeet ontstaan. Een hond met de ziekte van Lyme heeft vaak koorts, is lusteloos, wil niet graag eten en kan pijnlijke gewrichten hebben. Bij mensen is de rode kring rond de tekenbeet een bekend verschijnsel, bij honden ontstaat deze helaas niet.

De behandeling is een langdurige antibioticakuur (minstens 1 maand) en ondanks een goede behandeling kan de hond besmet blijven en levenslang klachten houden.
Waarom vaccineren?
Naast het dagelijks controleren van uw hond op teken en het gebruik van goede tekenbestrijdingsmiddelen is het vaccin tegen de ziekte van Lyme een goede aanvulling om de kans op besmetting zo klein mogelijk te maken. Zeker als uw hond veel in gebieden komt waar veel teken voorkomen (bijvoorbeeld het bos, of hoog gras) en vaker teken heeft, is het verstandig te vaccineren. Daarnaast is het vaccin zeker aan te raden als u uw hond meeneemt naar Frankrijk of andere Zuid-Europese landen waar 1 op de 2 teken besmet is.

Het vaccin moet twee keer toegediend worden met 3 weken ertussen en is dan één jaar werkzaam. Het mag gecombineerd worden met alle andere entingen en is ook veilig voor pups vanaf 12 weken leeftijd.

Mocht u nog vragen hebben, dan kunt u contact met ons opnemen.