Sterilisatie Hond

Sterilisatie teef

Wanneer kan uw teefje worden gesteriliseerd?
Het beste tijdstip voor de sterilisatie is 2 tot 3 maanden na de start van de eerste loopsheid. Honden van kleine rassen, lichter dan 10 kilo, kunnen ook vóór de eerste loopsheid worden geopereerd. Uw hond moet in verband met de narcose minimaal 6 maanden oud zijn. Voor advies over het ideale moment van steriliseren kunt u ons om advies vragen.

Voordelen van steriliseren
Er is altijd veel discussie over het wel of niet steriliseren van teefjes. Het medische advies is eenvoudig: Wilt u geen nestje, dan is het beter voor de gezondheid van uw hond om haar te steriliseren. De voornaamste medische reden om een teefje te steriliseren is het voorkómen van melkklier tumoren. Dit kunt u vergelijken met borstkanker bij de mens, het zijn meestal kwaadaardige tumoren. Als u uw hond vóór de tweede loopsheid laat steriliseren is de kans op melkklier tumoren veel kleiner. Oudere teefjes ontwikkelen, vaak na schijndracht, baarmoederontstekingen (pyometra). Hierbij komt een bacterie in de baarmoeder en ontstaan er pus ophopingen. Een teefje wordt hier heel erg ziek van. De eerste verschijnselen zijn vaak veel drinken en veel plassen. Het voorkómen van schijndracht, geen loopsheid en geen nestjes zijn voor de eigenaar ook nog grote voordelen.

Nadelen van steriliseren
Helaas zijn er ook een aantal nadelen aan het steriliseren van uw teefje. Veel mensen denken dat een hond dik wordt van een sterilisatie, dat is niet helemaal waar: een teefje dat is “geholpen” krijgt een lagere stofwisseling. Hierdoor is de energie, en dus de voer behoefte, ongeveer 20-25% lager. Als je hiermee goed rekening houdt wordt je hond niet te dik! Urine incontinentie komt een enkele keer voor. Meestal gaat het om een paar druppeltjes en pas op latere leeftijd. Rassen met een volwassen gewicht van groter dan 25 kilo hebben een verhoogd risico. Ook een minder mooie vacht kan ontstaan na een sterilisatie, vooral de langharige rassen kunnen hier last van hebben.

Hoe wordt een teefje gesteriliseerd?
Narcose
Voordat een hond kan worden gesteriliseerd moet zij onder narcose. Wij plaatsen hiervoor een braunule waardoor we de narcose middelen kunnen toedienen. Wij geven voorafgaand aan de narcose twee prikken met twee verschillende pijnstillende medicijnen: één is een stofje wat lijkt op aspirine en ibuprofen, de andere is een morfine-achtige stof. Deze medicijnen zorgen ervoor dat er minder narcose nodig is tijdens de ingreep en dat uw hond minder pijn heeft na de ingreep.  Hierna krijgt uw hond een “tube” in de luchtpijp. Dit is een buis waardoor zuurstof en narcose gas toegediend kan worden. Ook is onze bewakingsapparatuur op de “tube” aangesloten.
In onze kliniek kan uw hond op twee manieren worden gesteriliseerd:

  1. Laparoscopisch (kijkbuis operatie)
  2. Via een normale buiksnede.

Via de normale buiksnede
Als uw hond via de normale buiksnede wordt gesteriliseerd maken wij een snede midden op de buik net onder de navel. De buik wordt geopend en de eierstokken worden afgebonden en verwijderd. De baarmoeder blijft in de meeste gevallen gewoon op zijn plek. Alleen als de baarmoeder afwijkend is wordt deze verwijderd. De ingreep is dus eigenlijk een castratie en geen sterilisatie. Als de eierstokken zijn verwijderd wordt de buik gesloten met hechtingen. Wij hechten de huid “aan de binnenkant” u ziet meestal aan de buitenkant geen hechtingen. Na de ingreep krijgt uw hond een prik waar de narcose mee wordt opgeheven. Ongeveer een uur later zijn de meeste hondjes wakker genoeg om naar huis te gaan. U krijgt een kraag of een medische “rompertje” mee zodat uw hond niet aan de wond gaat likken.