Sterilisatie teef

Alle informatie over de sterilisatie van uw teefje kunt u ook vinden onder de knop sterilisatie hond.

De operatie

Voor de ingreep brengt u uw teefje ’s ochtends vroeg en kunt u haar ’s middags weer ophalen. Wij vragen mensen om 13:00 zelf contact op te nemen met de praktijk om een afspraak te maken voor het ophalen. Bij de operatie wordt de buik geopend via de middellijn. De eierstokken worden altijd verwijderd, de baarmoeder alleen als deze er afwijkend uitziet. Uw hond krijgt voor en tijdens de operatie pijnstilling. Op deze manier heeft uw hond zo weinig mogelijk pijn. U krijgt ook pijnstillers mee naar huis. De wond wordt normaal gesproken onderhuids gehecht. De operatie zelf is best een grote ingreep, met de gebruikelijke risico’s zoals problemen met de narcose of een wondinfectie na de ingreep. Er is een mogelijkheid om voorafgaand aan de operatie een bloedonderzoek te doen om problemen met lever en nieren. Wij geven uw hond altijd goed wakker meer naar huis.

Beste moment na loopsheid
Het beste tijdstip voor de sterilisatie is 2 tot 3 maanden na de start van de (eerste) loopsheid. Honden van kleine rassen, lichter dan 10 kilo, kunnen ook vóór de eerste loopsheid worden geopereerd. Uw hond moet in verband met de narcose minimaal 6 maanden oud zijn. Voor advies over het ideale moment van steriliseren kunt u ons om advies vragen.

Voordelen van sterilisatie

Sterilisatie van een teef heeft de volgende voordelen:

  • De hond wordt niet meer loops en kan dus ook niet per ongeluk gedekt worden.
  • De hond kan op latere leeftijd geen baarmoederontsteking meer ontwikkelen, een kwaal die vrij vaak voorkomt. Als een hond baarmoederontsteking krijgt is de enige afdoende behandeling sterilisatie, maar dan onder veel minder gunstige omstandigheden.
  • Zoals onder het kopje “leeftijd van de hond”omschreven is bij vroege sterilisatie de kans op borstkanker veel kleiner.
  • Suikerziekte komt vrijwel alleen voorbij niet-gesteriliseerde teven. De kans op deze ziekte wordt dus vele malen kleiner door sterilisatie.
  • Een wat onzekere hond kan wat zekerder worden.