Kaakabces

De meeste abcessen aan de kaak bij konijnen ontstaan door gebitsproblemen. Om de oorzaak voor deze ontsteking vast te kunnen stellen, zal er onder sedatie een gebitsinspectie moeten worden uitgevoerd. Vaak wordt de gebitsinspectie direct gecombineerd met de behandeling van het abces, zodat het konijn maar éénmalig onder narcose hoeft te worden gebracht.

Om te onderzoeken of er sprake is van een gebitsprobleem, kan het nodig zijn om röntgenfoto’s te maken van de schedel en de kaak.

Een kaakabces door een gebitsprobleem is niet zomaar te verwijderen of te behandelen met een antibioticumkuur. De oorzaak moet worden aangepakt! Tijdens de narcose zoeken we naar de slechte kies/kiezen en zorgen we dat deze verwijderd wordt.

Het abces zal worden geopend en gespoeld. De holte van het abces wordt hierna open gehouden, zodat deze thuis ook nog kan worden gespoeld.

Afhankelijk van de gedane bevindingen tijdens het onderzoek en de behandeling, zal het konijn nog extra medicatie ter nazorg mee naar huis krijgen.