Maya is niet lekker

Op 29 december 2017 komt Maya, een Duitse Herder teefje van 11 jaar oud, bij ons op de praktijk voor een echo. Maya is al een paar dagen niet lekker, ze is sloom en wil niet goed eten. Bij een echo van de buik vinden we wat vocht, maar geen duidelijke oorzaak voor dat vocht. Daarom vervolgen we met een echo van het hart. Daar vinden we dat er vocht in het hartezakje (pericard) zit. Dit vocht zorg voor een verhoogde druk op het hart, daardoor kan het hart niet meer goed pompen. Vooral het rechter gedeelte van het hart heeft hier last van. We noemen dit “Tamponade”.

Vocht in het hartezakje (pericard overvulling) kan een dodelijke aandoening zijn

Zo ziet een overvulling van het hartezakje er op de echo uit:

Helaas zagen we bij Maya ook een tumor in het hartezakje zitten, dit is de oorzaak van het vocht in het hartezakje. Omdat Maya nog zo fit was en zich, nadat we het vocht hadden verwijderd, zo goed voelde, hebben we (samen met het baasje van Maya) een beslissing genomen. We hebben besloten om via een paar kleine gaatjes (thoracoscopisch) een permanent gat in het hartezakje te maken.

 

Zo ziet het er aan de binnenkant van de borstkas uit:

 

Dit moet wel onder narcose gebeuren, maar na de ingreep heeft Maya er maar een paar uur last van gehad. Zo wilde de volgende dag alweer eten, spelen en rennen. Maya’s baasje vertelde dat “ze weer helemaal de oude was”. We hopen dat het nog een hele tijd goed blijft gaan met Maya!