Voordelen van steriliseren
Er is altijd veel discussie over het wel of niet steriliseren van teefjes. Het medische advies is eenvoudig: Wilt u geen nestje, dan is het beter voor de gezondheid van uw hond om haar te steriliseren. De voornaamste medische reden om een teefje te steriliseren is het voorkómen van melkklier tumoren. Dit kunt u vergelijken met borstkanker bij de mens, het zijn meestal kwaadaardige tumoren. Als u uw hond vóór de tweede loopsheid laat steriliseren is de kans op melkklier tumoren veel kleiner. Oudere teefjes ontwikkelen, vaak na schijndracht, baarmoederontstekingen (pyometra). Hierbij komt een bacterie in de baarmoeder en ontstaan er pus ophopingen. Een teefje wordt hier heel erg ziek van. De eerste verschijnselen zijn vaak veel drinken en veel plassen. Het voorkómen van schijndracht, geen loopsheid en geen nestjes zijn voor de eigenaar ook nog grote voordelen.
Wanneer kan uw teefje worden gesteriliseerd?
Het beste tijdstip voor de sterilisatie is 2 tot 3 maanden na de start van de eerste loopsheid. Honden van kleine rassen, lichter dan 10 kilo, kunnen ook vóór de eerste loopsheid worden geopereerd. Uw hond moet in verband met de narcose minimaal 6 maanden oud zijn. Voor advies over het ideale moment van steriliseren kunt u ons om advies vragen. Poezen kunnen worden gesteriliseerd vanaf een leeftijd van 6 maanden.
Nadelen van steriliseren
Helaas zijn er ook een aantal nadelen aan het steriliseren van uw teefje. Veel mensen denken dat een hond dik wordt van een sterilisatie, dat is niet helemaal waar: een teefje dat is “geholpen” krijgt een lagere stofwisseling. Hierdoor is de energie, en dus de voer behoefte, ongeveer 20-25% lager. Als je hiermee goed rekening houdt wordt je hond niet te dik! Urine incontinentie komt een enkele keer voor. Meestal gaat het om een paar druppeltjes en pas op latere leeftijd. Rassen met een volwassen gewicht van meer dan 25 kilo hebben een verhoogd risico. Bij deze rassen raden wij daarom aan om na de eerste loopsheid te steriliseren. Ook een minder mooie vacht kan ontstaan na een sterilisatie, vooral de langharige rassen kunnen hier last van hebben.
Hoe wordt een teefje gesteriliseerd?
Narcose
Voordat een hond kan worden gesteriliseerd moet zij onder narcose. Wij plaatsen hiervoor een braunule waardoor we de narcose middelen kunnen toedienen. Wij geven voorafgaand aan de narcose twee prikken met twee verschillende pijnstillende medicijnen: één is een stofje wat lijkt op aspirine en ibuprofen, de andere is een morfine-achtige stof. Deze medicijnen zorgen ervoor dat er minder narcose nodig is tijdens de ingreep en dat uw hond minder pijn heeft na de ingreep. Omdat een sterilisatie onder de categorie I ingrepen behoort (schone ingrepen) is antibioticum gelukkig niet nodig. Na de narcose en pijnstillende prikken krijgt uw hond een “tube” in de luchtpijp. Dit is een buis waardoor zuurstof en narcose gas toegediend kan worden. Ook is onze bewakingsapparatuur op de “tube” aangesloten.
In onze kliniek kan uw hond op twee manieren worden gesteriliseerd:
- Laparoscopisch (kijkbuis operatie)
- Via een normale buiksnede.
Laparoscopische sterilisatie (kijkbuisoperatie)
Laparoscopisch steriliseren heeft een aantal voordelen boven de “normale” methode.
Een kijkoperatie is minder pijnlijk voor de hond omdat:
- De wond veel kleiner is.
- De eierstokken niet eerst buiten de buik gehaald worden om ze te verwijderen. Daardoor ontstaat er geen pijnlijke spanning.
- Minimale kans op infectie.
- Slechts een paar kleine hechtingen per wondje, waardoor er nauwelijks ‘wondpijn’ is.
Andere voordelen zijn:
- Kleinere kans op een wondbreuk.
- Lichtere narcose omdat de operatie op zich minder pijnlijk is.
- De operatie duurt korter dan een sterilisatie op ‘de oude manier’.
Prijs laparoscopische sterilisatie
De kosten van een laparoscopische sterilistie zijn ongeveer 100 euro hoger dan van een normale sterilisatie. Dit komt doordat er extra apparatuur en materiaal wordt gebruikt voor de laparoscopische sterilisatie.
Methode
Een laparoscopische sterilisatie is het meest geschikt voor honden die groter zijn dan 10 kilo. Bij kleinere hondjes is de buiksnede bij de “gewone” methode klein en liggen de eierstokken minder diep. Hierdoor zijn de voordelen van laparsocopisch steriliseren bij kleine hondjes minder groot. Bij een laparoscopische sterilisatie (ook wel kijkbuis operatie genoemd), worden er 3 gaatjes in de buikwand gemaakt, twee van 0,5 cm en één van 1 cm. Via deze gaatjes gaan 3 instrumenten naar binnen:
- Het optiek waarop de camera zit aangesloten om de binnenzijde van de buik in beeld te krijgen.
- Een paktang om de eierstok vast te pakken.
- Een tang om de bloedvaatjes mee dicht te branden en door te knippen (coaguleren) Wij gebruiken hier de Ligasure tang voor, deze brand niet alleen maar meet ook wanneer het bloedvaatje dicht zit en er dus veilig geknipt kan worden.
Mensen komen bij ons in de praktijk vaak van verder weg om hun hond laparoscopisch te laten steriliseren. Uit Utrecht, Nieuwegein, Soest, IJsselstein en ook wel buiten de provincie Utrecht.
Via de normale buiksnede
Als uw hond via de normale buiksnede wordt gesteriliseerd maken wij een snede midden op de buik net onder de navel. De buik wordt geopend en de eierstokken worden afgebonden en verwijderd. De baarmoeder blijft in de meeste gevallen gewoon op zijn plek. Alleen als de baarmoeder afwijkend is wordt deze verwijderd. De ingreep is dus eigenlijk een castratie en geen sterilisatie. Als de eierstokken zijn verwijderd wordt de buik gesloten met hechtingen. Wij hechten de huid “aan de binnenkant” u ziet meestal aan de buitenkant geen hechtingen. Na de ingreep krijgt uw hond een prik waar de narcose mee wordt opgeheven. Ongeveer een uur later zijn de meeste hondjes wakker genoeg om naar huis te gaan. U krijgt een kraag of een medische “rompertje” mee zodat uw hond niet aan de wond gaat likken.