thiafeline

Hyperthyreoïdie

Hyperthyreoïdie, een overactieve schildklier, is een ziekte die bij oudere katten zeer regelmatig voorkomt. Er is sprake van een overactieve schildklier als er teveel schildklierhormoon (T4) wordt geproduceerd. De meest voorkomende verschijnselen bij een kat met hyperthyreoidie zijn:

 1. vermageren terwijl de kat meestal goed eet
 2. veel drinken en veel plassen
 3. soms braken en/of diarreeklachten
 4. door een te hoge bloeddruk kan er ook een hartprobleem ontstaan

Diagnose

Als uw kat verschijnselen vertoont die kunnen passen bij een overactieve schildklier maakt u dan een afspraak. Na een lichamelijk onderzoek, waarbij er beoordeeld wordt welke gezondheidsklachten uw kat heeft, wordt er bloed afgenomen om de diagnose te stellen. Wij meten meestal niet alleen schildklierhormoon (T4) maar ook de nierwaarde. Als dit nodig lijkt wordt ook de bloeddruk van uw kat gemeten.

Behandeling
Een overactieve schildklier is goed te behandelen. Als er geen complicerende factoren aanwezig zijn, kan uw kat nog een goede kwaliteit van leven tegemoet zien. De verschillende behandelingsmogelijkheden hebben wij voor u op een rijtje gezet:

 1. Schildkliertabletten
  De tabletten bevatten een medicijn dat de schildklierfunctie afremt. De tabletten moeten levenslang dagelijks gegeven worden. Door middel van bloedonderzoek wordt bepaald wat de beste dosering is voor uw kat, dit moet na het beginnen van de medicijnen na 3, 6 en 12 weken worden gedaan. Na het instellen van de juiste dosering blijven controles door middel van bloedonderzoek twee tot drie keer per jaar noodzakelijk. Bij het begin van de behandeling met de medicijnen kan uw kat kortdurend misselijk zijn en niet graag eten, op de lange termijn kan bloedarmoede ontstaan.
 2. Oorzalf
  Bij katten waarbij het onmogelijk is om tabletten in te geven kan een zalf met het schildkliermedicijn in de oorschelp worden gebruikt. De instelfase met bloedonderzoek en de controles op langere termijn zijn hetzelfde als bij de behandeling met tabletten. De oorzalf moet speciaal voor uw kat gemaakt worden en is duurder dan tabletten.
 3. Operatie van de afwijkende schildklier
  Als er sprake is van een éénzijdige vergroting van de schildklier dan kan deze door middel van een operatie worden verwijderd. Het grote voordeel is dat de kat dan niet levenslang behandeld hoeft te worden met medicijnen. Bij zieke dieren kan het narcose risico groter zijn en het kan verstandig zijn eerst een schildklierscan te laten uitvoeren. Bij 5-10% van de katten kan twee tot drie jaar na een succesvolle operatie de andere schildklier ook overactief gaan functioneren waardoor de klachten weer terugkomen. De kat kan dan opnieuw worden behandeld.
 4. Schildklierscan
  Met behulp van een scintigrafie op de Universiteitskliniek voor Gezelschapsdieren in Utrecht kan worden beoordeeld waar het overactieve schildklierweefsel gelokaliseerd is. De schildklier kan éénzijdig of beiderzijds vergroot zijn, maar soms kan er ook overactief schildklierweefsel aanwezig zijn op andere plekken dan bij de hals. Aan de hand van dit onderzoek kan een passende behandeling voor uw kat worden gekozen.
 5. Behandeling met radio-actief jodium in Gent
  Voor deze behandeling moet uw kat gedurende één week worden opgenomen in de kliniek in Gent zodat u niet in contact komt met de straling van dit medicijn. Het radio-actieve jodium vernietigt al het afwijkende schildklierweefsel terwijl het gezonde schildklierweefsel niet wordt aangetast. Het risico voor uw kat is gering en het effect van deze behandeling is volledige genezing bij vrijwel alle dieren met slechts een kleine kans op terugkeer van de klachten. Vóór de opnameperiode dienen er meerdere onderzoeken te worden gedaan om te beoordelen of uw kat in aanmerking komt. Omdat de behandeling vrij intensief en kostbaar is, is deze met name bij relatief jonge dieren een goede optie. Deze behandeling is ook op een aantal plaatsen in Nederland beschikbaar, in Gent zijn de kosten echter half zo hoog, daarom sturen wij mensen meestal naar Gent.
 6. Voeding
  De Y/D voeding van ‘Hill’s Prescription Diet’ is een complete kattenvoeding met een beperkt jodiumgehalte. De (overactieve) schildklier gebruikt jodium uit de voeding voor de productie van het schildklierhormoon. Door het beperken van de opname van jodium via de voeding vermindert de hoeveelheid geproduceerde en circulerend schildklierhormoon waarmee de symptomen met 4-8 weken verdwijnen. Voor het slagen van de behandeling is het essentieel dat de kat niets anders eet dan de Y/D voeding: de kat mag bijvoorbeeld geen andere brokjes, geen kattenmelk, snoepjes of kattengras.

Als u vragen heeft over één van de behandelingsmogelijkheden, kunt u telefonisch contact met ons opnemen, wij staan uw graag te woord.