Alvleesklieronsteking – Pancreatitis

Met regelmaat nemen wij katten op in onze kliniek die lijden aan een pancreatitis: een ontsteking van de alvleesklier.
De pancreas is een klein orgaan dat zich dichtbij de maag en het begin van de dunne darm bevindt. De pancreas scheidt diverse enzymen uit en draagt bij aan de vertering van voedsel.

Symptomen
Katten laten meestal weinig specifieke verschijnselen zien bij een pancreatitis. Vaak vertonen zij slechts milde verschijnselen, zoals anorexie en sloomheid.
Sommige katten zullen braken en buikpijn laten zien.

Diagnose
Het verhaal en lichamelijk onderzoek zijn niet sluitend voor het stellen van de diagnose. Bij een verdenking op pancreatitis zal er een bloedonderzoek worden uitgevoerd. Naast een algemeen bloedonderzoek, zal er getest worden op een specifiek stofje, de lipase.
Komt er uit dit bloedonderzoek een sterke verdenking van een pancreatitis, dan wordt dit het liefst nog aangevuld met een echografisch onderzoek van de buik. Afhankelijk van de bevindingen bij de echo, kunnen er nog meer onderzoeken worden uitgevoerd.

Behandeling
Bij de meeste ziektes wordt de oorzaak van de ziekte aangepakt. Bij een pancreatitis wordt echter vrijwel nooit een onderliggende oorzaak gevonden. De behandeling is dan ook voornamelijk symptomatisch. De dieren hebben baat bij:

  • Opname voor infuus
    Dit geeft ondersteuning bij o.a. uitdroging door braken en herstelt het circulerend bloedvolume.
  • Pijnstilling
    Ook al laten katten niet snel pijn zien, toch is aangetoond dat zij dit bij een pancreatitis wel zeker hebben. Niet alle soorten pijnstilling kunnen zomaar worden toegediend bij pancreatitis. Vaak wordt er voor een morfine-achtige pijnstilling gekozen. Omdat dit niet makkelijk is toe te dienen thuis, geven wij dit de kat in de opname.
  • Dwangvoeren
    Anorexie bij de kat zal uiteindelijk leiden tot leververvetting. Het is dus erg belangrijk dat de dieren toch voeding binnenkrijgen. Als een dier zelf niet eet, zal het dwangvoeding moeten krijgen. Sommige dieren laten dit goed toe, maar bij sommige patiënten zullen wij hiervoor een speciale neussonde moeten plaatsen.
  • Misselijkheid bestrijden
    Eén van de redenen dat een dier met pancreatitis niet eet, is omdat hij/zij misselijk is en mogelijk zelfs braakt. Om zoveel mogelijk de eigen eetlust te stimuleren, is het dus van belang dat een dier in de opname anti-misselijkheids medicatie toegediend krijgt.
  • Maagbeschermers
    Dieren met pancreatitis kunnen maagzweren ontwikkelen. Vandaar dat er vaak zal worden gekozen om een dier in de opname ook maagwandbeschermers en maagzuurremmers toe te dienen.
  • Voeding
    Bij een pancreatitis zal er een speciaal dieet worden voorgeschreven met een laag vetgehalte, om de alvleesklier zo min mogelijk te belasten.