na een scopie van de neus is Simba weer de oude

Simba is weer de oude

Dit is Simba. Simba is een gecastreerde kater van 13,5 jaar. Een tijdje geleden is hij bij dierenarts Susanne geweest omdat hij sinds een tijdje regelmatig moest braken, niezen en moeite had met slikken.
Een antibioticum kuur kon de klachten van Simba niet verhelpen. Bij de controle kwam er zelfs vieze neusuitvloeiing uit zijn neus. Dierenarts Susanne besloot toen om onder narcose een keelinspectie uit te voeren. In de keel leek op het eerste gezicht niets bijzonders aan de hand. Daarom is aansluitend een scopie-onderzoek uitgevoerd om diep in de keel en achter het zachte gehemelte in de neusholte te kijken.

endoscopisch onderzoek, we kijken ahter het zachte gehemelte

Een scoop is een flexibele slang met een camera aan het uiteinde. Met deze camera kan je ‘de bocht om kijken’ en kan de dierenarts de beelden op een tv-scherm bekijken. Met de camera was te zien dat er een enorme grasaar in de neusholte zat. Met een speciaal tangetje kon een grasaar van bijna 6 cm (!)verwijderd worden. Bij het controleren van de neusholte met de scoop bleek wonderbaarlijk genoeg dat er nóg een grasaar in de neus verstopt zat! Ook deze is gelukkig volledig verwijderd.

Simba_grasaar

Problemen veroorzaakt door het eten van (katten-)gras komt nog al eens voor bij katten. De kat krijgt de grassprieten niet goed doorgeslikt, moet braken of hoesten waardoor het gras in de keel of achterin de neusholte blijft steken. Grasaren zijn echter vrij zeldzaam bij de kat.
Gelukkig is Simba weer heel goed opgeknapt en is nu weer zichzelf.

Simba_uitslapen

Voor meer informatie over (endo)scopisch onderzoek kunt u ook hier kijken.