honden die verharen, een heel vaak voorkomend probleem

Verharen, haaruitval en kaalheid bij hond en kat

Er bestaan diverse oorzaken voor het verharen bij honden en katten. Verharen is in principe een natuurlijk proces, ook wel ‘ruien’ genoemd. De rui is vaak het meest opvallend in het voorjaar en in het najaar, maar veel honden en katten verharen het gehele jaar door.

Heeft uw huisdier naast haaruitval ook last van jeuk, dunne of kale plekken in de vacht, korstjes of huidschilfers, dan is er waarschijnlijk sprake van een onderliggende huidaandoening. Het is verstandig om het dier in dat geval te laten onderzoeken op mogelijke oorzaken. Hierbij moet gedacht worden aan o.a. huidparasieten of aan een schimmelinfectie. Bij kale plekken zonder jeuk, korstjes of schilfers kan er sprake zijn van een hormoon-gerelateerde aandoening. Ook dan is nader onderzoek nodig. Specifiek voor de kat geldt nog dat er soms kale plekken kunnen ontstaan door overmatig poets- en likgedrag. Dit kan te maken hebben met stress en ook in dit geval is het belangrijk om op zoek te gaan naar de onderliggende oorzaak van het gedrag.

Onjuiste of onvoldoende voeding kan bijdragen aan het ontstaan van vachtproblemen. Geef uw huisdier daarom altijd een kwalitatief goede en complete voeding. Deze bevat de benodigde voedingstoffen om de vacht glanzend en gezond te houden.

Wanneer uw hond of kat in de rui is, moet hij of zij dagelijks worden geborsteld. Een goede vachtverzorging is belangrijk voor uw dier en voor uzelf: de hond of kat wisselt sneller van vacht en krijgt geen last van klitten, en u heeft minder last van haren in huis. Als u voor het kammen een gewone borstel gebruikt, dan worden alleen de losliggende haren bovenop de vacht verwijderd. Het is beter om te investeren in een goede borstel, waarmee ook de losse haren van de ondervacht worden verwijderd. Speciaal hiervoor is de Furminator ontwikkeld. Het verschil met een ‘gewone’ borstel is direct merkbaar: veel minder haren in huis en u hoeft minder vaak te borstelen. De Furminator is verkrijgbaar in verschillende afmetingen. Wij hebben al veel zeer positieve en enthousiaste reacties gekregen over de Furminator.