Door middel van echo kunnen de weke-delen structuren goed beoordeeld worden. Lever, nieren, milt, darmen, blaas en andere organen die in de buik liggen kunnen goed bekeken worden. Ook het hart kan goed in beeld gebracht worden. Er wordt gebruik gemaakt van geluidsgolven. De teruggekaatste signalen worden omgezet in beeld. Het echo onderzoek is niet belastend. Geluidsgolven zijn geheel ongevaarlijk voor mens en dier. Uw dier hoeft niet onder narcose, want het onderzoek is niet pijnlijk. Een uitzondering daargelaten omdat er dieren zijn die het heel onaangenaam vinden om gedwongen op de rug stil te liggen. Om de geluidsgolven goed te geleiden worden meestal de haren met een tondeuse weggeschoren en wordt er echogel op het te beoordelen gebied aangebracht. Tussen de vacht zit veel lucht en echostralen worden door lucht geblokkeerd. Met een vachtje ertussen is er dus niet altijd voldoende betrouwbaar beeld om te beoordelen.

De Echograaf

Echo’s worden bij ons in de kliniek gemaakt. Lennart v.d. Jagt is een zeer ervaren dierenarts. Door veel echo’s te maken, te beoordelen en te bespreken met radiologen, heeft hij veel kennis en kunde opgedaan op het gebied van radiologie. Lennart heeft een modern echo-apparaat.

Biopten

Indien het echo-onderzoek plaatsvindt omdat er gezocht wordt naar afwijkingen in de organen zullen er meestal ook biopten genomen worden. Er wordt met een dunne naald in de buik geprikt. Omdat dit onder echo-geleide gebeurt kan de dierenarts goed zien in welk (deel van het) orgaan hij prikt. Wanneer dit zorgvuldig gebeurt is het aanprikken ongevaarlijk. De prik door de huid wordt door enkele dieren wel als gevoelig ervaren, net als het prikken bij een vaccinatie. Organen daarentegen zijn nauwelijks gevoelig voor scherpe pijn. De celletjes die bij dit onderzoek worden afgenomen worden vervolgens direct gekleurd en beoordeeld. Indien er twijfel is over de uitslag zal het preparaat worden opgestuurd naar het laboratorium en daar wordt het vakkundig beoordeeld. Het duurt enkele dagen voordat daarvan een uitslag terugkomt.

Pretecho

Echo is voor heel veel mensen bekend door het maken van zwangerschapsecho’s. Ook bij honden en katten kunnen we middels een echo kijken of de dekking geslaagd is. We bekijken of er ampullen zichtbaar zijn met embryo’s erin en of deze embryo’s ook een kloppend hartje laten zien. Het is niet mogelijk om te beoordelen of het reutjes of teefjes zullen worden. Helaas is het met de echo ook niet mogelijk om nauwkeurig het aantal embryo’s te tellen. Wanneer u precies wilt weten hoeveel pups u bij de bevalling kan verwachten maken wij een röntgenfoto. Dit kan vanaf de 42e dag na de dekking. Wij maken een pretecho bij de hond bij voorkeur rond de 28 dag omdat dan het beste overzicht verkregen wordt.

Lennart maakt ook echo’s bij andere klinieken zoals in Almere. www.dcaweb.nl , Rhenen www.dierenkliniekrhenen.nl, Amersfoortwww.dierenkliniekfeld.nl en Apeldoorn www.dierenartskruithof.nl